Срещата се проведе в Русе

Неформална среща на президентите на България, Австрия и Румъния се проведе в Русе. Срещата е по покана на българския държавен глава и е посветена на бъдещето на обединена Европа. На нея ще се обсъждат развитието на Дунавския регион като фактор за повишаване на икономическия растеж в Евросъюза.

Румен Радев посрещна президентите на Австрия и Румъния Александър Ван дер Белен и Клаус Йоханис в центъра на Русе, след което заедно с кмета Пламен Стоилов извървяха пеша разстоянието до сградата на Историческия музей, където бе срещата на държавните глави.

Кметът ги запозна с последните проекти за развитието на града, а в музея направи и презентация за европейската визия на Русе.

Неформалната среща в зала „Княз Александър Батенберг” бе свързана с приемствеността, тъй като до средата на 2019 г. трите страни ще бъдат начело на европредседателството. Разговорите са за европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в региона.

"Днес мои гости са президентите на Австрия и Румъния за да обсъждаме европейския дневен ред, срещам се с кметове, студенти, това е моят дневен ред и в него аз няма да обсъждам телевизионните изяви на премиера", коментира президентът Румен Радев думите на премиера Борисов. 

Австрийският президент: Усилията на България по пътя й към Шенген ще бъдат оценени

А темите от дневния ред на президентската среща в Русе бяха европейската перспектива пред Западните Балкани и развитието на дунавския регион. Според Румен Радев, основен проблем е липсата на напредък по Дунавската стратегия.

"Ние в България имаме огромен интерес, защото тук има огромни разминавания по поречието на Дунав – има много богати и много бедни региони. Най-бедните са в България. И ние имаме голяма полза – успешното развитие на тази стратегия ще помогне за съживяването на цяла Северна България", каза още президентът Радев. 

Според българския президент, правителствата на трите държави и европейските институции трябва да положат повече усилия за развитието на региона. 

"Можем да дадем заедно тласък на Дунавската стратегия – за да бъде включена в Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. Тези три страни тук имаме по 6 месеца европредседателство, но общо това е година и половина и така можем да реализираме много проекти", коментира президентът на Румъния Клаус Йоханис. 

"И още един проблем, когато говорим за политиката със Съединените щати и Китай, все още липсва общ европейски език. Трябва сериозно да се занимаем с тези въпроси. ЕС е мощен икономически фактор, но като политически фактор – гласът на Евросъюза трябва да се чува повече", коментира президентът на Австрия Александър Ванд дер Белен. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.