Това съобщи съпругата му във Facebook

Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Това съобщи във Facebook съпругата му Радослава Ненова. 

Алпинистът е опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район. В експедицията са участвали още 10 души - 1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход.

ВИЖТЕ СНИМКИ, ПУБЛИКУВАНИ ОТ БОЯН ПЕТРОВ ПРЕДИ ИЗКАЧВАНЕТО 

Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист, уточниха от МВнР.

Първи сигнал, че не е ясно къде е и как е Боян Петров, е подаден от унгарския му колега Дейвид Клайн. Който обаче казва, че крайни заключения още не бива да се правят, въпреки намерената празна палатка на нашия алпинист.

"Стига да не се е наранил, напълно по силите му е да стигне. И да изчаква, защото е притиснат от времето", заяви за NOVA съпругата му Радослава.

Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия търсенето е временно прекратено и ще бъде подновено най-рано във вторник. 

Разказът на Боян Петров по пътя към връх Даулагири (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

За големия порив към планините на Боян Петров връх Шиша Пангма е направо джудже. Така го определя той във Facebook преди да тръгне за Тибет, на път за върха на света Еверест.Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

„Обърквания стават и на малките върхове. Може да отидеш на трудно място и да мине безпроблемно и да отидеш на малък връх и да се обърка всичко”, заявява Радослава Ненова.

Какво и доколко се е объркало, съпругата на Боян Петров не смее да гадае.

„Чух го преди да тръгне към върха, денят е 28-ми и се чувстваше добре, подготвен, дотогава се чувахме постоянно по сателитния телефон. Не сме имали повече от няколко дни без връзка, а и почти винаги взима сателитния телефон със себе си. Този път не знам защо не го е взел, може би е решил, че му е в повече като багаж. В планината проблемите изскачат изведнъж, ти не тръгваш нагоре с проблеми, но си ги намираш понякога”, заявява Радослава.

Тя знае, че Боян е тръгнал към Шиша Пангма на 29 април. Темпото му: ден преди другите.

„Катери се сам, със сигурност е стигнал до 3-ти лагер и след това е направил опит за върха. Те са се отказали да остават там заради лошото време. Те са слезли в базовия лагер и са го очаквали около 3-ти или 4-ти самият той да слезе”, разказва Радостина.

У нас има още един алпинист, Дойчин Василев, който вече е бил на Шиша Пангма, през '99-та година.

„Шансовете в цифри не мога да ги кажа оттук, няма как да ги преценя, но не са много големи, защото всички знаем, че той няколко дни не е виждан от хора. Не се е появявал. Тоест той бедства”, смята Василев.

Бедстването, според Василев, вероятно се е случило след 7000 метра надморска височина.

„ Първата половина от изкачването, около 7000 метра, е елементарна. Не е проблемно. По-нагоре вече над 7000 метра става истински осемхилядник, със скални ръбове, с лавинни полета. Маршрутът не е много лек и това всъщност ме води към мисълта, че Боян е имал сериозни проблеми, дали при изкачване, но при слизане във всички случаи. Трудно било да се прецени какво е причинило забавянето при слизането. Може да е буря, изтощение, а може и здравословен проблем”, разсъждава Василев. „Не бива да пропускаме и факта, че той е диабетик. Дори една кашлица, една ангина може да го възпрепятства, камо ли проблеми с диабета”.

„Най-вероятно, ако трябва да говорим за хепи енд, момчетата ще го намерят и ще ми се обадят от техния телефон. Трябва да се справи, вярвам му”, заявява Радостина.

Във видеото по-долу гледайте интервю с Боян Петров от февруари тази година.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.