Боян Петров е в неизвестност от 3 май

Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее. Това каза за „Агенция „Фокус“ алпинистът Дойчин Василев във връзка с информацията, че Боян Петров, участвал в експедиция в Хималаите, е в неизвестност от 3 май.

На въпрос каква е вероятността Боян Петров в момента да се намира на безопасно за него място, Василев отговори, че е много малка.

ВИЖТЕ СНИМКИ, ПУБЛИКУВАНИ ОТ БОЯН ПЕТРОВ ПРЕДИ ИЗКАЧВАНЕТО 

„Теренът горе, на 8000 м., е такъв, че няма къде да се подслони, ако е лошо времето и ако духа много силен вятър. Просто ако той не се окопае в снега да се скрие като мишка в някоя дупка, за да оцелее, трудно би било. Повече се опасявам да не е попаднал на някое лавинно опасно място и евентуално да е пострадал от някоя от лавините, които там много пъти са погребвали други алпинисти“, каза още той.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност

Василев обясни, че при такива изкачвания би трябвало да има поне един човек, с когото алпинистът постоянно да поддържа връзка, както и да има връзка и с Китайската асоциация по алпинизъм.

„Въпросът е и финансов, тъй като всяка спасителна операция трябва някой да я плати. А не мога да предполагам доколко той е организирал това. Но при всички случаи, като са минали няколко дни, той е в критична ситуация и трябва бързо да се действа. Евентуално биха се разтичали други алпинисти, които са по маршрута, и от човешка гледна точка да се опитат да му помогнат“, коментира Василев и уточни, че всичко зависи от тези, които са на терена – по думите му има нации, които се хвърлят веднага да помогнат, но има и такива, които пренебрегват подобни ситуации.

Разказът на Боян Петров по пътя към връх Даулагири (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Искам да съм оптимист, да му стискаме палци на Боян и дано да се появи жив и здрав. Но аз съм бил свидетел и на други развития, не искам да давам черна прогноза, но след няколко дневно отсъствие обикновено изходът е летален“, каза още Василев. 

"Не можем дори да помислим, че Боян Петров е допуснал грешка от неопитност", каза още Василев. „Няма особени трудности при изкачването на върха. Има един класически маршрут, който съществува от 1960 г., когато е било първото изкачване. По него масово са се изкачвали алпинисти през годините – аз направих такъв успешен опит на 1999 г. При добро време и добра климатизация и подготовка не е проблем да се изкачи този „малък“ осемхилядник, но при лоша метеорологична обстановка, буря, снеговалеж и т.н. той става и опасен“, каза още Василев и уточни, че проблемът е във върховата част, тъй като по думите му там няма удобни подходи към връхната точка и алпинистът трябва да се катери или по скали, или по снежни полета, които са лавиноопасни.

Нова информация за позвънявания от сателитния телефон на Боян Петров

„Обикновено върхът се изкачва от групи – алпинистите си помагат и така се гарантира една добра сигурност, но за сам човек е много трудно и рискът е голям. При самостоятелните изкачвания, както Боян прави при повечето от върховете, вече е въпрос на опит и на преценка“, коментира той.

Алпинистът уточни, че няма дълго познанство в Боян Петров, защото двамата сa от различни поколения. „Не съм имал възможност да бъда с него и да имам близки контакти, защото не сме имали общи експедиции. Но преди около месец и половина имахме среща, при която говорихме за изкачванията, за Еверест, включително и за Шиша Пангма. Показах му снимки от върховата част на маршрута, по който той би трябвало да мине, за да го предупредя за евентуалните опасности, които го дебнат там. Но той има достатъчно опит от предишните свои изкачвания на осемхилядниците, така че не можем дори да помислим, че той е допуснал някаква грешка от неопитност. Въпросът е доколко е преценил на място за границата на риска, който предприема, а риск в планината винаги има“, каза още Василев.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.