Екипажът е готов за полет, но все още се чака разрешение

Продължава издирването на алпиниста Боян Петров. Шестимата спасители - трима шерпи и трима катерачи, са стигнали лагер 1 на Шишапангма и вече са продължили нагоре към върха. В акцията има готовност да се включи и хеликоптер. Въпреки лошото време втори ден спасителен екип продължава търсенето на алпиниста ни.

СНИМКИ НА ХЕЛИКОПТЕРА ВИЖТЕ ТУК

Радослава Ненова: Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание

„Рано сутрин получихме съобщение от базов лагер, че тримата шерпи от вчера, както и трима спасители, катерачи от Тибет и Китай, са подновили издирването. Очакваме и се надяваме днес да има някакво развитие относно изпращането на хеликоптер. Има такъв в наличност в Непал и се надяваме да получим разрешение точно той да излети за базов лагер”, каза за NOVA режисьорът Поли Генчева, която е част екипа, снимащ филм за Петров в Хималаите.

Борисов: Полагаме всички усилия за нашия алпинист Боян Петров (ВИДЕО)

Държавата ни вече поиска официално разрешение от Китай непалският хеликоптер да полети над Шишапагма.

„И в Делхи, и в Пекин непрекъснато натискаме. Каквото имаме като възможност – контакти, връзки, всичко сме заложили”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Имаме пълни гаранции от китайската страна. В момента, в който времето позволява, и хеликоптерът ще тръгне”, обясни външният министър Екатерина Захариева.

Приятел на Боян Петров пред NOVA: Той е уникален с волята си

„Китай отделя изключително внимание на този случай и още вчера проведохме разговори за хеликоптерите и техника, която да удовлетвори нуждите при подобно време. На практика обаче капацитетът на хеликоптерите е максимум 6100 м височина", поясни посланикът на Китай в България Джан Хайджоу.

Лагер 2 и лагер 3 обаче са над 7000 метра. NOVA се свърза с компанията в Непал, собственик на хеликоптера, за да разбере могат ли да стигнат до там и имат ли вече разрешение.

Без успех в първия ден на спасителната акция за Боян Петров (ОБЗОР)

„Екипажът е готов за полет, но все още чакаме разрешение. Координацията е на дипломатическо ниво. Екипажът разучи планината и върха и смятат, че могат да се издигнат толкова високо. Четири часа разучаваха положението и височината и те не ги притесняват”, каза Калпана Шреща, служител в компанията, собственик на хеликоптера.

Алпинист: Опасявам се, че Боян Петров е попаднал в лавинна клопка

Но освен липсата на официално разрешение, имат и друга пречка – времето също не им позволява полет. Ако то се оправи обаче и получат разрешението, пилотът увери, че могат да летят и над 7000 метра.

По-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, призова хората да помогнат и със средства, за да може да се заплати спасителната операция. Тя откри дарителска сметка:

Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49
UniCredit Bulbank UNCRBGSF

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.