Те са прекарали нощта срещу понеделник в лагер 3 в подножието на върха

Търсенето на Боян Петров по земя в Хималаите продължава и в понеделник. Очаква се втора група спасители, които са прекарали нощта срещу понеделник в лагер 3 под Шиша памгма, да се отправят към върха.

Спасителите откриха инсулина на Боян Петров около лагер 3 (ОБЗОР)

Друга група вече мина по същото трасе, но откри само предмети от стари експедициии и продължи нагоре.

В неделя, в района на лагер 3 беше намерен инсулинът на българския алпинист.

За NOVA координаторът на експедицията Деян Петков каза, че спасителните екипи са успели да се изкачат до 10 преди самия връх Шиша Пангма, но не могли да продължат заради образувалите се големи снежни козирки.

"Набелязали сме някои точки между лагер 3 и лагер 2, които трябва да бъдат огледани. Затова част от спасителите ще тръгнат надолу. Други ще атакуват върха, защото в момента има прозорец "добро време", който ще продължи няколко дни", обясни Петков.

И в понеделник хеликоптерите са в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Въпреки че разрешителното за извършване на полети изтече в неделя, организаторите смятат, че удължаването му няма да бъде проблем.

В неделя жената на Боян Петров - Радослава Ненова, призова издирването да приключи, но въпреки това наземните екипи продължиха към върха.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.