Трябва да даваме на съседите си най-близкото приятелство и подкрепа, добави тя

Европейската перспектива на Западните Балкани не е само приоритет на Българското председателство, а наш дългосрочен външнополитически ангажимент. Вярвам, че ще имаме успех, ако направим този процес необратим. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на откриването на международна конференция на тема икономическа и социална кохезия в региона на Западните Балкани, организирана от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Програмата за техническа помощ и обмен на информация на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В дискусията взеха участие представители на европейски и български институции, на граждански организации от държави от Западните Балкани, дипломати, експерти и др.

В изказването си на форума Екатерина Захариева подчерта, че в рамките на Българското председателство все по-трайно се налага практиката в редица инициативи на европейски срещи и формати в различни сфери да присъстват и представители на държавите от Западните Балкани, а целта на България е този процес да се превърне в рутинен.

„Важно е европейските страни и институции да осъзнаят, че трябва да даваме на съседите си най-близкото приятелство и подкрепа. И то не само заради сигурността и стабилността на Европа, а защото изборът на техните общества, на гражданите и бизнеса, е да бъдат част от Европейския съюз“, заяви Захариева.

Вицепремиерът подчерта значението на икономическото и социално сближаване на страните в нашия съседен регион като фактор за постигането на трайна сигурност и стабилност не само в Западните Балкани, но и за цяла Европа. Тя приветства работата на Европейския икономически и социален комитет в областта на социалната икономика, която се очертава като водеща концепция за развитието на европейските икономики и общества в бъдеще.

„Европейските граждани искат три неща - сигурност, солидарност и социална Европа. Те искат връщане на Европа към нейните изконни ценности от основаването на ЕС“, изтъкна министър Захариева. По думите й, за да се справи Европа с предизвикателствата, пред които е изправена в тази посока, са необходими целенасочени усилия от страна и на правителствата, и на социалните партньори за изграждане на пълноценна среда за развитие.

Захариева допълни, че в предложението за следващия бюджет на ЕС, обсъдено на Съвета „Общи въпроси“ в Брюксел, въпреки разнопосочните мнения по него има и положителни идеи. Сред тях тя открои увеличаването на средствата за сферата на сигурността, частния сектор, иновациите и образованието.

„Бюджетът не е счетоводно упражнение, той ще определи бъдещето на Европа и е важно да чуем гласа на гражданското общество и как то си представя това бъдеще. Аз искам да видя силна кохезия в следващия бюджет на ЕС, защото така ще съм сигурна, че политиката на отворени врати ще е желана от всички страни членки“, подчерта Екатерина Захариева.

В изказването си вицепремиерът отправи послание към гражданското общество в страните от Западните Балкани да подкрепя правителствата в региона по пътя на реформите и европейската перспектива. „Ако не започне подобряване на икономическите и социалните условия, ако не продължат реформите в съдебната система, изтичането на младите хора от региона няма да спре, въпреки перспективата на членството в ЕС“, каза Захариева.

Тя призова политическия елит в страните от Западните Балкани да продължи твърдо процеса на реформи, който е в интерес на техните граждани. Хората от региона искат да видят и да усетят конкретни резултати и именно такива инициативи от полза за гражданите ще бъдат включени в Софийската декларация от Срещата на върха на 17 май, коментира първият ни дипломат пред медии след края на конференцията. „Всички лидери ще бъдат тук, което е голямо уважение към българския премиер и не се случва често. Убедена съм, че те ще вземат решения, които гражданите от страните от Западните Балкани да почувстват и да видят“, заяви Захариева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.