Те са едни от най-опитните алпинисти и изключителни атлети

Кои са шерпите, които издирват Боян Петров? Думата „шерп“ всъщност не означава носач на багаж, както мнозина смятат. Този етнос от 154 000 души, живеещ в планинския район в Източен Непал, са едни от най-опитните алпинисти и изключителни атлети.

ПОСЛЕДНА НАДЕЖДА: Жената до Боян Петров за лавината от подкрепа

Те имат физиологическа аномалия в клетките, която им позволява да живеят и работят на големи височини, където кислородът е малко, а обикновените хора трудно оцеляват. 

Шерпите се грижат за безопасността на онези, които приемат за най-голямото предизвикателство в живота си покоряването на върховете.

Близките на Боян Петров: Иска ни се да си дойде (ВИДЕО)

Представителите на този етнос се изкачват с алпинистите от базовите лагери до върха. Работата на такава височина е опасна и изисква добра подготовка. Но и още нещо - количествата кислород са минимални.

За да преживеят височината, клетките на шерпите са еволюирали, като онази част, която провежда кислорода, работи много по-ефикасно.

Костас Канидис: Боян Петров не беше тръгнал, за да умира

Елитният шерп-водач изкарва между 4 и 5 хиляди долара за два месеца в сравнение със средната заплата в Непал, която е около 400 долара годишно.

Шерпите не са гаранция срещу смъртта, но те са отговорни за най-рискованата част от пътуването - катерят се, за да поставят осигурителните въжета и стълби, дори пристигат първи в лагерите, за да направят топлия чай, с който да посрещнат алпинистите.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.