Днес сутринта над планината отново летя хеликоптер

Прекратиха издирването на Боян Петров. След 2 седмици в неизвестност алпинистът не беше намерен от екипите, които обиколиха лагерите и маршрутите към връх Шишапангма.

Неговият приятел Кирил Петков пусна в социалните мрежи видео, с което представя спасителите и коментира акцията по издирването на Боян. Според Петков издирване с подобни мащаби е прецедент, тъй като заедно работят спасители от три държави, както и две правителства.

„Вече няма граници”, заявява Петков. „Боян създаде прецедент, който ще спасява животи в бъдеще. Искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха животите си за него”.

„Търсенето приключи. Боян е легенда – цяла България ти благодари. Това е краят”, казва още спасителят.

ПОСЛЕДНА НАДЕЖДА: Жената до Боян Петров - за лавината от подкрепа

И във вторник над планината летя хеликоптер, но резултат от търсенето няма. Машината с тричленен екипаж е достигнала до 7400 метра около лагер 3. 

След това спасителите са направили десетки заходи, за да огледат още веднъж целия периметър, написа още Петков във Facebook. 

Той обясни, че спасителите са направили още един полет, който е продължил час и половина: "Искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи".

НАДЕЖДАТА ОСТАВА: Спасителите не се отказват от търсенето на Боян Петров

"За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа Петков във Facebook. 

„От неговите неща най-ценно ми е да получа дневника му. Би ми било интересно да видя какво е мислил в деня преди да тръгне. Всички най-лични неща, които искам след време да споделя с хората”, каза жена му Радослава.

Познати и непознати вече се сбогуват с Боян Петров. Всеки по свой начин, със спомен, снимка или молитва.

Сред тях е алпинистът Атанас Скатов. Преди дни той покори осемхилядника Чо Ойо. Близките му скрили за изчезването на Петров, за да не му попречи. А двамата трябвало да се срещнат на Еверест.

„Смятам, че за него беше много важно да изкачи Еверест, ако имам сила, възможност да се кача, имам желание да го посветя на него”, каза Скатов.

И в смъртта си Боян Петров проправи път по неотъпкана пътека.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.