Сръбският президент настоя, че страната му търси компромисно решение

Сръбският президент Александър Вучич днес в София заяви, че е получил "индикации, начала и принципи" за решаване на въпросите с Косово, в които има "прилични неща", но и решения, с които той не е съгласен, съобщава БГНЕС.

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събраха в София (ОБЗОР)

Той настоя, че Сърбия търси компромисно решение, което зачита не само интересите на сърбите в Косово, но и интересите на Сърбия, като добави, че ще говори за това на всички срещи в София.На въпрос на журналисти дали е получил плана на САЩ за Косово, Вучич отговори, че "ако имаше нещо, с което би бил доволен, да има нещо, за което може да се помисли за получаване на всякаква подкрепа в местната общественост, ще изляза пред гражданите с това“. Сръбският президент подчерта, че никой не се заканва на него и на Сърбия, а с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл винаги е имал коректни разговор.

СРЕЩА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ: Европейският елит идва в София след два дни

„Той е политик, който винаги коректно се вслушва в нашите възгледи, независимо от същественото несъгласие относно Косово“, каза Вучич.

Председателят на ЕНП: Западните Балкани трябва да се справят с корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той отбеляза, че Мичъл никога не му е казал, че ако не приеме плана на САЩ, ще трябва да се оттегли от властта. Както вчера и днес писаха белградските медии, САЩ и западните страни са представили план за решаване на косовския проблем на Вучич, посочвайки, че той е по-добър за Сърбия от всички предишни, но че все още не е приемлив за сръбския президент.При съставянето на този документ участвали Мичъл, Хелга Шмит, заместник на отговарящата за външната политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини, и представител на Великобритания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.