Шефът на Facebook се съгласи да отговори на въпроси по скандала с „Кеймбридж Аналитика“

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг се съгласи да се срещне с членовете на Европейския парламент при затворени врати, за да отговори на въпроси по скандала с „Кеймбридж Аналитика“ (КА).

Закриват фирмата, използвала лични данни от Facebook

Високопоставени евродепутати "се съгласиха, че Марк Зукърбърг трябва да излезе с ясна декларация за положението в Европейския парламент", гласи изявление на председателя на парламента Антонио Таяни.

Срещата ще се състои "възможно най-скоро, надявам се вече следващата седмица ", каза Таяни.

Закритата среща с най-старшите депутати в парламента ще разгневи европейските законодатели, които се надяваха да подложат Зукърбърг на тежък разговор, подобен на 10-часовия в Конгреса на САЩ миналия месец.

Етичен хакер: Facebook узаконява продажбата на лични данни

Таяни поканил Зукърбърг, заявявайки, че 2,7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала за обмен на данни, заслужават пълно обяснение.

Посещението на Зукърбърг идва в момент, когато ЕС въвежда внезапни нови правила за защита на данните по-късно този месец, които от Facebook заявиха, че ще спазват.

По-рано този месец от Facebook допуснаха, че данните на до 87 милиона потребители може да са били похитени от „Кеймбридж Аналитика“ , която фирма е работила за американския президент Доналд Тръмп по време на неговата кампания през 2016 г.

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.