Форумът е кулминация на българското председателство

Френският президент Еманюел Макрон, английският премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел - пеша в центъра на София. Така евролидерите пристигнаха на срещата на върха в НДК. Посрещна ги българският премиер Бойко Борисов.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА ВИЖТЕ ТУК

Форумът е кулминация на българското председателство. За първи път след 15 години той събира Западните Балкани и евролидерите. На историческата среща трябва да бъде подписана т. нар. Софийска декларация. Тя ще даде перспектива за членство на шестте държави от региона - Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина.

Най-голям интерес сред световните и български медии предизвика появата на Ангела Меркел и Еманюел Макрон, които определят до голяма степен бъдещето и политиката на ЕС.

НА СПЕЦИАЛНА МАСА: Евролидерите на неформална вечеря в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Декларацията няма да бъде подписана от лидерите на Западните Балкани заради несъгласието на Испания срещу статута на Косово. Тя ще бъде подписана само от 28-те лидери на ЕС.

37 ръкостискания и 37 пъти „Добре дошъл” за лидерите на Европа и Западните Балкани - така започна срещата на върха в София. Среща, на която след 15-годишно прекъсване, европейските лидери обсъждат бъдещето на балканския регион.

Събитието ще завърши с приемане на политическа декларация, която ще потвърди европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Борисов и Туск: Изключително важно е, че държавите-членки са припознали темата за Западните Балкани като ключова

В приложението към документа се уреждат сферите на сътрудничество между ЕС и Западните Балкани, като транспортната и икономическа свързаност, идеите за задържането на младите хора в региона, борбата с корупцията, организираната престъпност и миграцията.

Декларацията, която вече е готова, ще бъде приета по-късно през деня. След официалното приключване на форума брифинги ще дадат всички евролидери, както и българският премиер Бойко Борисов.

А какви бяха първите коментари на лидерите преди срещата – гледайте във видеото.

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. NOVA ще следи събитията в специално студио и ще информира зрителите си за случващото се през целия ден.

Nova.bg ще излъчи на живо пресконференцията на участниците в срещата, която ще започне в 15.00 ч.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.