Те настояват възнагражденията им да бъдат повишени с 50%

Музикантите от Българското национално радио поискаха увеличение на заплатите си с 50% на протест пред НДК в четвъртък. Демонстрацията се провежда, докато в сградата лидерите от ЕС и Западните Балкани провеждат среща на върха.

„Целта на протеста е да припомним нашите искания и да запознаем европейските лидери с това, че в България културата е на много ниско ниво и музикантите са изключително ниско заплатени – взимат най-ниските възнаграждения в Европа”, заяви председателят на радиосдружение „Подкрепа БНР“ Атанас Карафезлиев.

Той каза, че исканията им не се чуват от управляващите, но се радват на широка обществена подкрепа. Музикантът изрази надежда, че все пак политиците ще вземат под внимание протестите им и ще решат проблема, така че да не се налага протестите да продължават.

Карафезлиев обясни, че днес Българската музикална асоциация организира концерт в тяхна подкрепа в Морската градина във Варна.

Той коментира и изказването на премиера, че БНР има много оркестри и ги посъветва да преминат към пазарния принцип.

„Премиерът сигурно не е виновен затова, че не знае колко оркестри има. Виновни са неговите съветници, че не са му казали каква значимост имат тези музикални състави за страната и за европейската култура”, каза музикантът.

Той определи предложението на Менда Стоянова да преминат на делегиран бюджет като „абсурдно”. Музикантът подчерта, че възнагражденията им не отговарят на европейските и уточни, че през 2017 г. са взимали средна основна работна заплата от 660 лв., а минималната била 570 лв.

Карафезлиев допълни, че вече са сезирали и европейските институции.