Председателят на ЕК подчерта, че американските санкции няма да останат без ефект, но Съюзът ще защити европейските предприятия

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер благодари на премиера Борисов за „прекрасната организация” на днешната среща на върха. Юнкер започна да говори за Иран, заявявайки, че ЕС ще спазва иранското ядрено споразумение, докато и Техеран го спазва.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА ВИЖТЕ ТУК

„Но трябва да се знае, че американските санкции няма да останат без ефект. За това имаме като задача като задача от страна на ЕС, да закриляме европейските предприятия и по-специално малките и средни бизнеси”, каза Юнкер.

Лидерите от ЕС и Западните Балкани приеха декларация от София на Срещата на върха

„По-специално снощи бях окуражен от нашите разговори, тъй като предложенията, които Комисията отправи към Съвета, бяха изцяло подкрепени от държавните и правителствени ръководители. По тази причина ние започваме един процес за налагане на закона за блокажа, което се отнася до санкциите на Европейския съюз. Ще го направим утре в 10:30. След това решихме да позволим на Европейската инвестиционна банка, да улесни инвестициите на европейските фирми в Иран, при условие, че Техеран поддържа своето сътрудничество. Министърът на енергетиката ще посети Иран, за да продължи взаимоотношенията с иранските власти”, заяви председателят на ЕК.

Той обърна въпрос и на казуса с тарифните мерки от страна на Съединените щати.

Туск за Тръмп: С такива приятели кой се нуждае от врагове

„Трябва да бъда ясен, без да се повтарям, ние желаем да имаме изключение от предложените мита. Тези тарифни мерки от страна на САЩ сме готови да ги обсъдим с нашите трансатлантически партньори, но желаем да задълбочим връзките и що се отнася до износа на естествен газ, боксит и руда – всичко това да бъде предмет на бъдещи преговори. Заедно със САЩ искаме да работим по тези въпроси, да обсъдим евентуална реформа на Световната търговска организация към ООН. И на последно място сме готови да обсъдим начин за подобряване на достъпа до пазарите на двете страни що се отнася до газ. Повтарям обаче, че няма да водим преговори, ако заплахата от повишаване на митата виси над главите ни”, подчерта Юнкер.

На въпрос за либерализацията в търговията при разрешаването на постоянните изключения и четирите сфери, както и мнението на американските партньори за тези възможности, Юнкер заяви, че „за съжаление нямаше представител на американското правителство сред нас, така че ще видим каква ще е реакцията от тяхна страна”.

„Четирите точки са много ясни, няма нужда да продължавам по тях. Те говорят сами за себе си и мисля, че това е наистина много ясен език”, подчерта Жан-Клод Юнкер.

На въпрос относно влошаването на отношенията със САЩ и желанието на ЕС да се запази иранското ядрено споразумение, Юнкер отговори така:

„Що се отнася до взетото от нас решение вчера, искаме да стартираме процеса за блокиращия статут. Мога да спомена какво направихме 1996-та година по време на кризата САЩ – Куба. Ние трябва да защитим нашите фирми, добросъвестни фирми, които са инвестирали в Иран."

„Важното тук, е да избегнем извънтериториалното въздействие на американските мерки”, допълни председателят на ЕК.