Какво остана скрито зад ръкостисканията и усмивките?

Европейският съюз ще наблюдава съдебните процеси в областта на тежката корупция и организираната престъпност. Ще следи също за по-ефективната борба с незаконните оръжия и големите им запаси на територията на Западните Балкани. Това гласят част от приложенията на декларацията, която в четвъртък беше приета от лидерите на Европа за Западните Балкани. 

СРЕЩАТА НА ВЪРХА: Европа подаде ръка на Западните Балкани, но не безусловно (ОБЗОРНА)

Пред публиката сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи още веднъж демонстрираха европейско отношение със стискане на ръце при подписването на декларацията за цифровата политика. Признаха, че жестовете са били символични и за затопляне на отношенията е рано да се говори.

Московски: Трябват €4,320 млрд. за жп свързаността ни със Западните Балкани

Спорът за статутът на Косово е един от отворените въпроси пред лидерите в Белград и Прищина и неговото решаване даде допълнителна скорост по пътя към ЕС.

Няколко етажа над Тачи и Вучич други двама лидери от Балканите също проведоха двустранна среща. След нея станя ясно, че е възможен компромис между Македония и Гърция за името на страната.

СЛЕД СРЕЩАТА В СОФИЯ: Постигнат е компромис за името на Македония

Срещата, на която лидерите на Европа подписаха декларация за бъдещето на Западните Балкани, завърши с думите на френския президент Еманюел Макрон, че ЕС трябва да се реформира преди да се разшири. Пред NOVA албанският премиер Еди Рама коментира тези думи.

"Ако вятърът на промените е такъв, какъвто ги видяхме днес, решението за разширяване вероятно ще бъде взето тогава, когато всички тези мъже седнат да пишат мемоарите си", каза той. Но обясни, че все пак си тръгва от срещата като оптимист, а не като песимист за бъдещето на Западните Балкани в Евросъюза.

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събраха в София (ОБЗОР)

В края на юни на Среща на върха лидерите на Европа трябва да решат дали да се съгласят с мнението на Еврокомисията и да поканят Албания и Македония да започнат преговори за влезането в ЕС. Сърбия и Черна гора от няколко години водят такива. На опашката за сега остава Косово, чиито граждани до момента единствени от Западните Балкани пътуват с визи в Европа.  

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.