Резултатите ще бъдат обявени през юни

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува отговорите на матурите за 7 и 12 клас.

Какво се падна на матурата по Български език и литература?

Повече от 57 000 седмокласници се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. Те писаха подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху непознат текст от откъс на романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич.

Интерпретативно съчинение или есе по темата „Човекът и вярата“ върху стихотворението „Вяра“ от Никола Вапцаров пък писаха над 55 000 дванадесетокласници. За втора поредна година матурата се проведе на два модула. Първият бе с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. На втория модул на зрелостниците се падна стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров.

Резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни, а резултатите от държавните зрелостни изпити - до 13 юни.

Верните отговори от матурата за VII клас:

Верните отговори от матурата за XII клас:

Междувременно зрители на NOVA сигнализираха, че една от задачите на матурата е с объркано условие. Според тях във въпрос номер 7 правилен отговор няма. В него се пита „В кое от изреченията не е допусната граматическа грешка?”. Според децата във всички изречения има пропуски. Според съставителите на матурата обаче верният отговор е само един – „Б”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.