"Ще бъде изключено купуването на каквото и да е от Израел", каза турският президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява, че страните от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) ще обявят бойкот на израелските стоки. Анкара ще приеме такива мерки след предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни. Това заяви Ердоган пред журналисти преди да отпътува за посещението си в Босна и Херцеговина, цитиран от телевизия „Хабер тюрк“ и БГНЕС. 

Ердоган: Турция ще бъде глобална сила

„В рамките на ОИС ние взехме решение да съветваме страните-членки на организацията да бойкотират стоки от Израел. Би ми се искало членовете на ОИС да вървят в посока въвеждане на ембарго, и в резултат ще бъде изключено купуването на каквото и да е от Израел“, каза Ердоган.

Ердоган недоволен от решение на Австрия и Холандия: Ще платят цена

Турският президент добавил, че неговата страна има намерение да действа по аналогичен начин.

„Ще направим преоценка на отношенията ни с Израел особено в икономическата и търговската сфера. Предстоят ни избори, а след това ще направим стъпки в съответното направление“, казал Ердоган.

В Турция арестуват още 300 военнослужещи

На 18-и май в Истанбул в рамките на извънредна среща на ОИС беше приета декларация, според която организацията „излезе с призив за въвеждане на икономически ограничения против страните, които следвайки САЩ преместват своите посолства в Йерусалим“.

Турция обвини САЩ за кръвопролитието в Ивицата Газа

Срещата и решенията на нея бяха реакция във връзка със сблъсъците на 14 май на границата между Ивицата Газа и Израел, при които израелски войници убиха 60 палестинци. Палестинците от контролираната от „Хамас“ Газа предизвикаха избухването на ожесточени сблъсъци, насочвайки се към граничните ограждения. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.