Родители на деца от уязвимата група са недоволни

След напрегнати дебати парламентът реши да гласува изцяло нов закон за тази уязвима група.

ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ: Кога ще има промени в закона?

Преди месец майките на деца с увреждания не бяха допуснати в Народното събрание. И си тръгнаха разочаровани. Днес влязоха. И си тръгнаха разочаровани.

Основната несбъдната до момента идея е парите и грижите за децата с увреждания да се определят чрез индивидуален подход, а не на калпак.

Защо родители на деца с увреждания са разочаровани от депутатите?

„МТСП от месец септември миналата година работи по проекта на този закон за социалните услуги. На мен също ми се иска той да стане готов по-бързо”, каза министър Бисер Петков.

Паралелно се подготвя и нов закон за хората с увреждания. За да са по-убедителни, че милеят за хората с увреждания, управляващи и опозиция смесиха политическото говорене с личното.

„Искам да ви кажа, че тези хора съществуват. Ще продължават да съществуват. И ако не се вземат мерки, ще започнат и да се увеличават. Моля ви да подкрепите нашия проект за решение, защото той всъщност е това, което тези хора искат. Защото аз съм част от тези хора и ми става тъжно. На 18 май имах рожден ден и си пожелах да няма хора с увреждания”, каза Михаил Христов от БСП.

ГЛАСУВАНЕ НА ОСТАВКА: БСП поиска отстраняването на Емил Христов

„Наистина има моменти, в които се минава границата на популизма! Млади господине, уважавам ви искрено. Вие сте навършили рожден ден и сте си пожелали нещо. На 17 юни моята внучка навършва 18 години и е дете с увреждане. Което иска денонощно, 24 часа грижи. Така че не си мислете, че тука  сме бездушни хора, които не знаят какво значи дете с увреждане”, отговори Спас Гърневски от ГЕРБ.

Отчетени бяха и увеличените средства, които държавата дава. Майките обаче бяха категорични, че тези средства не достигат до децата им поради лошо управление.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.