Премиерът обсъди с хърватския си колега интеграцията на Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Хърватия и в Украйна. Тази сутрин той се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович.

България и Румъния ще работят заедно за Шенген и интеграцията на Западните Балкани

Двамата обсъдиха интеграцията на Западните Балкани. Хърватия е в следващата тройка на страни, които ще председателстват Съвета на Европейския съюз и има намерение да домакинства на срещите от януари до юни 2020 г.

СЛЕД СРЕЩАТА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ: България с оценка за форума

"Балканите не бива да остават изолирани, а държавите-членки трябва да са единни в позициите си и да не допускат конфликт в региона. В разговорите ни с премиера Пленкович обсъдихме сближаването със страните от Западните Балкани и осигуряването на непрекъсваемост на процеса, започнал в София", написа Борисов на страницата си във Facebook.

Хърватите искат да повторят софийската среща между лидерите на ЕС и тези на страните от Западните Балкани.

ГОВОРЯТ ЛИДЕРИТЕ НА БАЛКАНИТЕ: Оценка за срещата в София

„Поздравих премиера за събитието в София. След 15 години България постави темата за отношенията Западни Балкани-ЕС. Това беше идеално послание за всички наши съседни държави да продължат с реформите и също така насърчи ЕС да помага”, коментира Андрей Пленкович.

Кристалина Георгиева: България трябва да се гордее с успеха от срещата в София

„Ако нямаме подкрепата на Хърватия като по-следващ председател на Европейския съвет, просто е било една добра среща в София”, заяви от своя страна Борисов.

След Хърватия обиколката на българския премиер продължава в Украйна със срещи с президента и премиера на страната.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.