Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ запознават зрителите с красивата мароканска архитектура тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Къщите с вътрешна градина днес наричат риади, макар думата “риад“ на арабски да означава само “градина“.  “Дар“ се употребява за „къща“ на марокански арабски и се отнася до по-малки домове в медината, които нямат градини в центъра на вътрешния двор.

Снимки от риадите на Мароко може да разгледате ТУК

Трендът “Риад” започва и се развива в Маракеш, където много къщи за гости вече имат прекрасни градини в централната си част. Основите на дизайна на риадите са били поставени от ислямската архитектура, но европейското влияние през вековете им дава модерния облик, превърнал ги в забележителни домове.

Риадите били проектирани да пазят дискретността на фамилията. Ако отвън вратата е невзрачна и почти незабележима, то отвътре се разгръщат зашеметяващи интериори, богато декорирани, в които са вложени много средства и време. Риадите нямат прозорци откъм улицата и на нивото на пешеходния поток. Обикновено традиционните марокански домове са на няколко етажа и имат покривна тераса. Обикновено градината е в центъра на вътрешния двор, но има и П-образни разположения с градина в четвъртия сектор. Типично е да има два салона на първото ниво, които гледат един към друг през централна отворена зона, и стая без врати, отворена към двора за забавление на гостите.

Салоните са тесни с много високи тавани, резбовани или изрисувани, като обикновено предназначението им е за дневна, трапезария или спалня. В по-старите къщи няма прозорци в салоните, само две огромни врати с по-малки вратички в тях - държани отворени през лятото със завеса за уединение.

Обикновено има втори етаж с повече салони и няколко малки стаи с ниски тавани, които се използвали за складове. В старите къщи има балкони, гледащи към вътрешния двор. Понякога били обособявани малки стаи с дискретен прозорец, от който жените можели да наблюдават ако в дома им е дошъл гостенин.

На покрива обикновено има тераса или дори друг просторен павилион за посрещане на специални гости. В последните години много постройки тип дар и риад са реновирани и превърнати в бутикови хотели, посещавани от истински ценители. Риади има в Маракеш, Фес, Есауира и Рабат. Много от тях имат басейн и хамам. И всичкия този разкош се крие зад малки, невзрачни портички…

Потопете се в тайния свят на риадите в новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.