„Когато се изкачихме на връх Еверест, беше минус 40 градуса”, разказа той в студиото на „Събуди се”

Алпинистът Слави Несторов буквално преди часове се завърна от експедиция, след като покори Еверест. Слави е от поколението, което лично познава алпиниста ни Боян Петров, казва, че на него дължи много.

„Минус 40 градуса беше на връх Еверест, когато се изкачихме. Това е доказана температура, не само предполагаема. Имам термомерът в раницата, който е свързан с часовника ми. Когато стигнахме върха, температурата беше минус 37 градуса по Целзий, а след това стана минус 40 градуса, но вятърът горе беше много силен”, разказа в студиото на „Събуди се” алпинистът Слави Несторов.

Атанас Скатов: Отстрани изглежда, че сме егоцентрици, може и да е така

Той разказа, че на височина от над 5000 метра човек започва да се чувства замаян заради разредения кислород.

"Още от малък обичах предизвикателствата. Но всичко стана стъпка по стъпка, първоначално изкачвайки всички български върхове, след това върховете в Европа, Килиманджаро, Аконкагуа и видях, че мога да се справя. Еверест беше мечта и постепенно стана цел", разказа алпинистът.

Прекратиха търсенето на Боян Петров (ВИДЕО)

Слави Несторов разбира тъжната вест за изчезването на Боян Петров, когато слиза от третия лагер, намиращ се на височина от 7000 метра.

„Казаха ми, че Боян Петров е изчезнал. Чисто емоционално много ми повлия”, обясни алпинистът Слави Несторов.

А изкачването му на Еверест е свързано с кауза – да се обърне внимание за това колко важни са изследванията за рака на простатата.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.