В италианската столица ще се проведе едно от най-значимите събития за европредседателството ни

В сърцето на Рим, на фона на Колизеумa, ще се проведе "Discover Bulgaria" - едно от най-значимите културни събития на страната ни в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. 

В 20.30 ч. в понеделник светлините на Капитолийския площад ще бъдат изключени. 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община, ще разкаже как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни. Ансамбъл "Чинари" пък ще поведе публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност. 

Уникално 3D мапинг шоу за Деня на Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Светлинното шоу е изработено от българско студио, което е носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. 

Саундтракът на спектакъла включва изпълнения от най-новия албум на хор "Мистерията на българските гласове". Музиката е на Петър Дундаков, а записите са със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард.

Събитието ще бъде открито от министъра на културата Боил Банов и посланика на Република България в Италия Марин Райков. 

Специални гости на събитието са кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.