Основното обвинение е, че се подкопава доверието към журналистите

Критики и обвинения срещу Украйна заради инсценираната смърт на журналиста Аркадий Бабченко. Няколко държави и редица неправителствени организации изразиха възмущение от умишленото разпространаване на фалшивата новина.

Една фалшива новина на цената на един живот. Аркадий Бабченко твърди, че нямало друг начин: трябвало да бъде обявен за мъртъв, за се спаси от истинско покушение. Но инсценировката предизвика вълна от критики.

„Репортери без граници” изразиха дълбокото си възмущение от манипулацията на украинските служби. „Винаги е много опасно, когато държави си играят с фактите, особено на гърба на журналисти”, написаха от международната организация, която защитава свободата на медиите по света.

ШПИОНСКА АФЕРА КАТО НА КИНО: Как обявен за убит руски журналист се появи жив?

"Осъждамe решението да се разпространява фалшива информация за живота на журналист”, обявиха от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - основен наблюдател на спазването на примирието в Източна Украйна.

Подобни критики публикуваха редица големи издания по целия свят. Украинските власти обаче не ги приемат. Аркадий Бабченко беше посрещнат и поздравен от президента. А тайните служби се похвалиха, че инсценировката позволила да бъде заловен истинският убиец, който бил пратен от Русия. Москва отрича всякакво участие.

„Убитият” в Киев руски журналист се появи на пресконференция

„Историята е меко казано странна. Не знам доколко целта оправдава средствата. Слава Богу, че този човек е жив. Инсценировката не променя отношението ни към Украйна”, коментира Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Хората, които приеха новината изцяло положително, са колегите на Аркадий Бабченко.

„Това беше най-хубавата пресконференция в живота ми. Никога не съм изпитвала такава емоция на официално събитие”, коментира журналистката Олга Мусафирова.

„Знаете ли, просто съм шокиран, в добрия смисъл на думата. Преживях голям стрес два пъти за последните 24 часа и Бабченко ще трябва да ми дава пари за хапчета”, коментира журналистът Сергий Гришин.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.