Решението на Общинския съвет предизвика разнопосочни реакции

Властите в Стара Загора промениха турските наименования на повече от 800 местности. Решението беше прието с мнозинство. „Против” гласуваха общинските съветници от ДПС. Решението беше определено и като „своеобразен нов Възродителен процес”.

Местността, позната като „Бахчиите“ става „Градините”, „Бозалъка” - „Пасбището”, „Кешерлика” – „Сечището”. 

С НОВИ ИМЕНА: Стара Загора промени наименованията на над 800 местности

Хората с арабско турски имена, каквото е и моето, се чувстваме лично засегнати от това предложение. Проблемът е идеологията, която се изповядва. В случая тя е основана на противопоставяне, на разделяне, на насаждане на омраза и на ксенофобия”, коментира д-р Тунджай Йозтурк, общински съветник на ДПС.

Ден след взимането на решението, в ефира на „Здравей, България”един от консултантите на комисията за смяна на имената заяви, че хората, които са против промените изявяват „нежелание да бъдат интегрирани и да бъдат европейци”.

Превеждахме много внимателно, така че да се запази смисълът и историческото значение на наименованията”, каза проф. Иван Танев.

Според вносителите въвеждането на новите имена се налага и заради закона, според който в България официалният език е българският.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.