Застрашени ли са уникалните територии по Черноморието?

Раздор в кабинета "Борисов". Министърът на туризма Николина Ангелкова и ресорният вицепремиер Валери Симеонов влязоха в задочен конфликт по темата "Слънчев бряг". Пред NOVA министър Ангелкова категорично заяви, че няма незаконни заведения на „Какао бийч” и не се налага бутане на постройки в курорта. Заканата за събарянето на заведения дойде в понеделник от Валери Симеонов.

"Вчера направихме проверка на всички плажове на курортния комплекс „Слънчев бряг”, както правим всяка година преди началото на летния туристически сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него абсолютно всички обекти на „Слънчев бряг”-юг, включително и петте заведения на Южния плаж, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там повече от 10 години и не са променяли своите параметри", каза за "Здравей, България" Ангелкова.

Започват проверки по плажовете

Собствениците на заведенията на плажа са категорични, че имат всички необходими разрешителни и отправиха покана към представителите на държавните институции, които искат да ги инспектират, да отидат при тях преди началото, а не по време на сезона, когато заведенията им са пълни с хора.

86 плажни ивици по Черноморието ни са неохраняеми

Ангелкова подчерта, че проверките по заведенията за силата на шума трябва да се извършва така, че да не пречи на почивката на туристите. Тя добави, че контролът по отношение на преместваемите обекти е в ръцете на общинската администрация.

НА МОРЕ У НАС ИЛИ В ЧУЖБИНА: Какви ще са цените и къде да почиваме?

„Редно е да се обособят специални зони в курортите ни, едни от които да са зони за семеен туризъм, а други – парти зони”, добави Ангелкова. Тя заяви категоричната си позиция, че проверки трябва да има.

НА ПРАГА НА ЛЕТНИЯ СЕЗОН: Безопасни ли са градските басейни?

„Много е важен начинът, по който ще се изпълняват тези проверки. Той трябва да не пречи на плажуващите, на туристите”, каза още министърът на туризма. 

Минути след коментара вицепремиерът Валери Симеонов публикува позиция във Facebook, според която министър Ангелкова била поискала 20 декара плаж изключителна държавна собственост да бъдат прекатегоризирани като частна. Според него това искане било обвързано с интересите на собственици на имоти и хотели в „Слънчев бряг”.

Задочната престрелка продължи с нов коментар на министър Ангелкова. В профила си във Facebook тя изрично заявява, че Министерството на туризма не продава плажове, а само ги управлява и допълва, че процедурата цели просто да се актуализират кадастралните карти от 2005 година с по-актуални от 2015- а. Валери Симеонов вече заяви, че ще бойкотира решението, когато бъде внесено в Министерския съвет.

В спора, но на страната на министър Ангелкова, застана регионалният министър Николай Нанков. В официална позиция от Регионалното министерство уточняват, че темата за продажба на държавни имоти не стои на дневен ред. Нанков допълва, че по сигнал на вицепремиера още през март е направена проверка и обектите в „Слънчев бряг” били поставени съгласно одобрената схема.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.