Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за телевизия ЕРТ

Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина за името на западната ни съседка. Вече отпадна предложението за Република Вардарска Македония.

В следващите дни може да се стигне до постигането на споразумение, с което да бъде сложена точка на десетилетния спор. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, отбелязва скопското електронно издание МКД. 

Протест в Скопие срещу преговорите за смяна на името на Македония (СНИМКИ)

Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че „правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел".

ПРОТЕСТ В МАКЕДОНИЯ: ВМРО-ДПМНЕ срещу смяната на името

Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни. Македонският премиер Зоран Заев също заяви, че очаква щастлива развръзка в следващите дни.

"Сега е моментът да кажем голямото „да“ или голямото „не". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено", коментира първият дипломат на Атина.

Атина: Има напредък, но преговорите със Скопие не са приключили

Според него споразумението е добър компромис, от който печелят и двете страни. Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави.

Външните министри на Македония и Гърция постигнали съгласие за името

"Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на активната ни външна политика", категоричен бе Коциас. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.