Има ли бум на заразени с лаймска болест?

Внимание, кърлежи! Стотици ухапани само за ден, казват лекарите. Има и заразени с лаймска болест. Колко са те и има ли има бум на опасните насекоми по паркове и градинки?

„Съветвам хората, които ходят по тревата в паркове, в планината и на места с висока трева, където има голяма вероятност да има кърлежи, да оглеждат тялото си внимателно след всеки излет. Стои ли няколко часа кърлежът в тялото, вероятността да се заразим с лаймска болест е никаква или малка. Доказано е, че ако кърлежът стои в тялото ни повече от 24 часа, може да ни зарази с марсилска треска или лаймска болест”, заяви в студиото на „Здравей, България” Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Увеличават се болестите, пренасяни от насекоми

Многократно сме чували какви ли не съвети как сами да го извадим, но лекарите съветват да не го правим, а да потърсим медицинска помощ. Как да се пазим и какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

„Безопасното сваляне става с много тънка пинсета като пинсетата трябва да мине под коремчето на кърлежа и да се дърпа нагоре. Ако хоботчето на кърлежа се скъса, това не е страшно - то може да се извади с чиста игла. След това задължително се дезинфекцира”, посъветва Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Д-р Кунчев: Всеки ден имаме по 2-3 случая на Лаймска болест

И призова хората да не носят извадения кърлеж в Центъра по заразни и паразитни болести.

„Над 20% от хората са с лаймска болест. Съветвам всеки възрастен човек, на когото му махат кърлеж и няма други противопоказания, да вземе 2 таблетки по 100 мг. „Доксациклин”, каза още Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.