"Не трябва да се изключва пробив", коментира преподавател в университета Джорджтаун

Часове остават до историческата среща на годината - за първи път севернокорейски лидер ще разговаря с действащ американски президент. А изненадващо Ким Чен-ун се появи в центъра на Сингапур. Само няколко часа преди дългоочакваната среща лидерът на Северна Корея се разходи из някои от известните места в града. 

2500 журналисти ще отразяват срещата Доналд Тръмп-Ким Чен-Ун

Той посети тропическият парк с най-високият водопад на закрито в света. А после отиде в известен с необичайната си форма хотел, на върха на който има свръхмодерен басейн. Кореецът бил придружаван от сестра си и голяма група бодигардове.

Много рано сутринта във вторник по българско време предстои срещата на Ким с Тръмп. В началото си тя ще е на четири очи и само в присъствието на преводачи. Ден преди срещата за пръв път националната телевизия на Северна Корея официално съобщи, че целта на преговорите ще бъде премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

"Доналд Тръмп има предимство, защото севернокорейците се страхуват за своето съществуване заради неговата непредсказуемост. Същевремено Ким Чен-ун също влиза със силни позиции, защото притежава нещо, което искаме - ядрени оръжия", коментира специално за NOVA Джефри Гедмин, старши сътрудник в Атлантическия съвет и преподавател в университета Джорджтаун.

ДИПЛОМАЦИЯ И ЛУКС: Срещата Тръмп - Ким Чен-Ун ще бъде на курортен остров

За разлики от други срещи на върха, когато дипломатическата подготовка е ключова, в този случай Доналд Тръмп разчита да плува в неизвестните дипломатически води само на уменията си да преговаря. Той тръгна амбициозно и обяви като цел пълното разоръжаване на Северна Корея, а впоследствие заяви, че разговорите в Сингапур sa само първа среща и опознаване.

Броени часове до историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

"Чист маркетинг. Не знаем какъв ще е резултатът от срещата, но не трябва да се изключва пробив. Залогът е много голям. Едно е да сключиш сделка, а съвсем друго е тя да е устойчива. Осъществяването на срещата става благодарение на триумвират от сили, но скритият ключов играч е Китай", коментира Гедмин.

Големият въпрос е какво накрая ще получи Пхенян в замяна на ядрените си оръжия. Тръмп размахва пред Ким изкушения за закрила, икономически инвестиции и дори посещение в Белия дом.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.