Лидерът на гръцката опозиция настоява да бъде информиран за договора от премиера Ципрас

Всеки момент се очаква премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас да се чуят по телефона и да се разберат за историческия договор по спора за името. Нито Скопие, нито Атина разкриват детайли за вчерашният (понеделник, 11 юни) първи разговор между двамата премиери, гръцките медии, позовавайки се на свои източници, пишат – името, за което са се договорили премиерите е „Република Северна Македония“, а договорът между двете страни ще бъде подписан през почивните дни, най-вероятно в събота, в Преспа, на гръцка територия. В емисията „Топ Тема“ на македонската телевизия „Телма“ след първия разговор с Ципрас, Заев снощи заяви, че се работи за исторически договор и че се надява във вторник да бъде постигнато окончателно решение за десетилетния спор за името, като не пожела да разкрие детайли около договореното предложение нито снощи, нито във вторник сутринта, пише скопският телевизионен канал „24 Вести“, цитиран от "Фокус".

Какво ще е новото име на Македония решават Заев и Ципрас

На изявлението на Заев в хода на предаването "Топ тема", в което той отбеляза, че евентуалното отхвърляне на споразумението с Гърция ще застраши перспективите на Македония за членство в ЕС и НАТО и ще увеличи вътрешните опасности, реагира във вторник чрез заявление президента на Македония Георги Иванов:

БПЦ отбелязва 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия

То "представлява отчаян опит за манипулация на обществеността и заблуждаване на македонските граждани в навечерието на евентуалния референдум ". „Стратегическите ангажименти на Република Македония за членство в Европейския съюз и НАТО са ясно определени и непроменени. Запазването на конституционното име и намирането на решение, което няма да доведе до промени в конституцията, в никакъв случай не е насочено срещу интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Сключването на международен договор, съдържащ се в един или повече свързани помежду си документи трябва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония, а не да предвижда изменение“, смятат от македонското президентство.

25 града в Гърция – на протест срещу името на Македония

А в Гърция ситуацията е подобна на тази в Македония - несъгласия между правителството и опозицията. Коментирайки телефонния разговор между двамата премиери, ръководителят на гръцката дипломация в интервю за гръцката телевизия "Kонтра" заяви, че страните са направили решителна стъпка. Никос Коцияс разкри, че името вече е избрано, но ще бъде обявено от министър-председателите, ако във вторник те се разберат и за детеайлите. „Имаме много общи интереси с БЮРМ и ако намерим решение за името, двете страни ще станат близки приятели на Балканите. Ние изискваме устойчива и дълготрайна сделка с нашия съсед. Целта на гръцката външна политика е да се реши проблемите, а не да останем покрай и с проблемите“, заяви гръцкият дипломат.

На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

Ако Ципрас не информира лидера на Нова Демокрация Кириакос Мицотакис за договора за името, тогава лидерът на основната опозиционна партия ще поиска изслушване в парламента, преди да се подпише договора, разкрива отговорния за външна политика в консервативната гръцка фракция Георгиос Кумуцакос. От партията съобщават и че лидерът Мицотакис, през деня ще иска спешна среща с президента на страната Прокопис Павлопулос.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.