Ръкостискането между лидерите продължи 12 секунди

Вашингтон обяви триумф - това ли е определението, обаче, и на международната общност?

Световните реакции бяха позитивни, но далеч от определенията за огромен успех и триумф. Европейският съюз реагира умерено и обяви, че срещата в Сингапур е доказателство, че пътят към мира минава през дипломацията. Страните от региона - Китай, Япония и Южна Корея също имаха позитивен, но все пак сдържан тон - Южна Корея, която изненадващо чу от устата на американския президент, че съвместните учения са провокативни, обяви, че точните намерения на Тръмп трябва бъдат допълнително оценявани. Русия приветства изказването на Тръмп, че ще спре военните учения в региона. Интересна беше реакцията на Иран, който предупреди Пхенян, че Тръмп не спазва подписани вече споразумения, визирайки иранската ядрена сделка.

Ким Чен-ун е приел поканата на Тръмп да посети Белия дом

12 секунди  - толкова продължи ръкостискането между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп - доста по-кратко от традиционните енергични ръкостискания на американския президент. Езикът на тялото на Тръмп говореше недвусмислено, че той иска да контролира.

„Забелязвате ли как Тръмп посяга пръв. С поставянето на ръката на рамото му заема доминираща позиция. Ким Чен-ун е с отворена уста, почти като дете, което гледа нагоре към високият метър и 90 Тръмп. Ким изглежда малко несигурен, за първи път е пред толкова много световни медии”, обясни експертът по езика на тялото Карън Лионг.

Весела Чернева: Ръкостискането между Тръмп и Ким е по-важно от подписа на общия документ

Анализ беше направен дори и на подписите на двамата лидери. В мрежата шеговито оприличиха подписa на Тръмп с диаграма от детектор на лъжата, а експерти твърдят, че буквите му издават амбиция и гъвкавост. Светът видя за първи път подписa на севернокорейския лидер, а в социалните мрежи го оприличаха на полет на ракета. Фактът, че ръкописът му има възходяща посока показва егоцентризъм.

"Но Ким Чен-ун е по-отпуснат от Тръмп, защото той наистина постигна успех без да направи никакви отстъпки. Страната все още не е извършила ядрено разоръжаване”, каза експертът по езика на тялото.

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха общ документ (ВИДЕО+СНИМКИ)

15 милиона долара е струвала на Сингапур срещата на върха, а менюто на двамата лидери смесва вкусовете на Изтока и Запада - телешки ребра и свинско със сладко-кисел сос. Севернокорейците пропуснаха всички емоции и интриги в Сингапур. И до този момент държавната телевизия в Пхенян не е отразила състоялата се историческа среща. Севернокорейските кореспонденти предават единствено за разходката на Ким Чен-ун в нощен Сингапур.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.