Това съобщи премиерът Зоран Заев

Скопие и Атина се споразумяха за името "Република Северна Македония", съобщи македонският премиер Зоран Заев, предаде БТА. 

"Имаме историческо споразумение, става въпрос за вековен договор. Ние избрахме бъдещето и затова успяхме. Новото име е Република Северна Македония. Избрахме да бъдем част от европейското бъдеще. Решаваме 25-годишен спор, който теглеше страната надолу. С това решение укрепваме македонската идентичност - македонският народ и всичко македонско са защитени завинаги. Приключи БЮРМ. Решаваме вековен въпрос". Това каза в извънредно обръщение към нацията Заев, цитиран от БГНЕС.

Какво ще е новото име на Македония решават Заев и Ципрас

Завършват преговорите за името на Македония

Премиерът съобщи, че в страната ще бъде проведен референдум, на който гражданите ще имат последната дума. Според него разрешаването на този въпрос ще гарантира членството на Република Македония в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Заев призова президентът и опозицията да дадат "максимална подкрепа за македонското бъдеще и заедно да се върви напред, за по-добър живот за всички".

Македонският премиер съобщи, че гръцкото правителство ще изпрати писма до НАТО и ЕС, в което ще съобщи, че спорът за името вече е решен. 

Външното министерство на България приветства постигнатата договореност за името.

"По този начин се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване", посочват от МВнР.

"Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност, съобщават от МВнР. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени", допълва българското ведомство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.