Йовка Тодорова е арестувана за 72 часа

Задържана общинска съветничка от Ловеч. Йовка Тодорова е била арестувана за 72 часа във вторник късно вечерта, съобщиха от местната прокуратура.

Тя е привлечена като обвиняема за злоупотреба със средства по програми на Бюрото по труда в Ловеч, където работи. Става дума за сума от около 120 хил. лева.

Общинар от Благоевград подаде оставка заради археологическите разкопки край "Струма"

Според прокуратурата Тодорова не е изпълнила служебните си задължения да предостави безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, за да набави за друг имотна облага и от това са настъпили щети за 117 300 лв. за Агенцията, предаде Dariknews. Тодорова е извършвала рекламна дейност, като е насочвала кандидати за обучение към конкретна фирма. Също така не е попълвала коректно протоколи за присъствие на обучаващи се лица при проверки на място, не е правила контролни проверки според план-графика. В резултат на тази дейност била получена облага за фирмата, която извършвала обучението.

ГДБОП удари престъпна група за злоупотреба с еврофондове

Проведени са разпити на служители в Бюрото. ДАНС и полиция са претърсили офисите, иззета е документация, уличаваща Тодорова. Съветничката е от групата на ГЕРБ и е член на две комисии: Постоянна комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт и Постоянна комисия за децата, младежта, спорта и НПО.

Спецакция във Видин, арестуван е общински съветник

Йовка Тодорова е експерт, ръководи отдел, отговарящ за програмите, по които се провеждат шофьорски курсове на безработни. Според схемата за източване на средства тя водела списъците, в които фигурирали фиктивно 20-30 души. Или пък реално часовете, предвидени за обучение, били по-малко.

За длъжностно престъпление Законът предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.