Това се случва, след като Елисейският дворец обвини Рим в "безотговорност", заради отказа на Италия да отвори пристанищата си за кораб с мигранти

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви, че без „официално извинение“ от Париж планираната за петък среща между лидера на кабинета в Рим Джузепе Конте и президента на Франция Еманюел Макрон трябва да бъде отменена, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Ако не получим официално извинение, министър-председателят (Джузепе) Конте ще има пълното право да не отиде във Франция“, заяви Салвини пред репортери.

ЕК отпуска 35 млрд. евро за миграционната политика

По-рано днес новият министър-председател на Италия Матео Салвини обвини Франция, че не е изпълнила ангажиментите си по приемането на мигранти, като я призова да покаже „щедрост" и да допусне на територията си повече търсещи убежище. В реч пред Сената Салвини заяви, че Франция е приела само 640 от повече от 9 000 мигранти, които трябваше да бъдат изтеглени от Италия. Той поиска Франция да премине от „думи към дела и да покаже щедрост", като приеме в страната повече търсещи убежище.

Италиански кораби ще превозят мигрантите от "Акуариус" до Испания

Във вторник лидерът на Елисейския дворец обвини Рим в „безотговорност“, след като новото правителство на средиземноморската страна отказа да отвори пристанищата си за кораб на неправителствена организация, чиито членове спасиха стотици бедстващи в Средиземно море мигранти. В отговор Министерството на външните работи на Италия привика френския посланик в Рим за обяснение. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.