Това се случва след 3-годишно прекъсване

Министърът на транспорта на Република Турция Ахмед Арслан заяви, че след 3-годишна пауза страната му ще възобнови пътническия железопътен транспорт с Иран, предаде "Хабертюрк", цитиран от БГНЕС. 

„В момента между Турция и Иран съществува железопътен превоз единствено на товари. Това обаче ще се промени, когато на 18 юни започне редовната експлоатация на спряната преди три години ж.п. линия Тебриз – Ван“, заяви Арслан.

Най-живописните пътища в света (ГАЛЕРИЯ)

Той допълни, че единствено благодарение политиката на управляващите, железопътният транспорт в Турция се е превърнал в приоритет и в резултат 95% от ж.п. линиите вече са обновени. 

SOS ЗА БДЖ: Защо се наложи държавата да помага на дружеството?

Припомняме, че на 12 юни, по време на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов, турският министър-председател Бинали Йълдъръм подчерта, че в близките месеци ще започне реализацията на проекта за изграждането на високоскоростната железопътна магистрала, която ще бъде съставна част от турския участък на Трансевропейския транспортен коридор.

МОДЕЛИ НА РЕЛСИ: Русе събра рекордно количество миниатюрни влакове

„Магистралата с дължина 233 километра от Истанбул до Одрин ще има особен принос за развитието на историческия Път на коприната, свързващ Балканите и Анадол с Близкия Изток и страните в Азия. В същото време новият релсов път ще засили връзките на транспортните системи на Турция и Европа“, коментира турският премиер. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.