Обикновените хора и в двете държави остават на различни позиции

Скандали в Гърция и Македония, след като премиерите се разбраха за името Република Северна Македония. В Атина опозицията обяви вот на недоверие срещу Алексис Ципрас. В Скопие президентът Георге Иванов изгони премиера Зоран Заев от кабинета си. Защо новото име притесни и България?

България привества споразумението за името, но направи изричното уточнение, че то не трябва да бъде приемано като основание за претенции към границите, езика или историята. Според външния министър Екатерина Захариева, тези гаранции вече са записани в Договора за добросъседство между Скопие и София. Дали ще се искат допълнителни гаранции може да се прецени едва, след като се види текстът на гръцко-македонското споразумение. 

Македония и Гърция се споразумяха за името

„Най-важното - българският интерес определя Македония по европейския път – част от общата цел. Когато започнат преговорите там, има 35 глави са с много ясни ангажименти за спазване на добросъседски отношения и демократични ценности с всяка една държава”, заяви вицепримерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

От БСП вече поискаха да видят под каква форма ще бъде гарантирано, че Македония няма да има претенции.

МВнР приветства постигнатата договореност по въпроса за името на Македония

„Името Република Северна Македония има географско определение, което е в противоречие на многократно изразявана позиция на поредица български президент и правителства, което трябва да бъде отчетено и от настоящия кабинет”, коментира Кристиан Вигенин – международен секретар на ПГ на БСП.

В договора, който Гърция и Македония предстои да подпишат е записано, че се запазва македонската националност и македонски език със славянски произход. Предстои референдум, на който македонците ще трябва да одобрят новото име, а след това и конституционни промени.

Според Красимир Узунов – експерт по българо-македонските отношения, ключовият момент е определението славянски.

Как светът реагира на споразумението за името на Македония

„Как да поискаме гаранции, че вие разбирате Северна Македония само във Вардарската част. А Пиринската част, а Епир, онази част, която е оттатък Охридското езеро, в Корча. Кое е? Това е Македония. Значи Северна Македония за гръцките представи е всичко на север от гръцко-македонската част и второ - те постигнаха това, че македонец се разбира – славянски произход”, коментира Красимир Узунов – експерт по българо-македонски отношения.

Цял свят приветства решаването на спора, но в Атина и Скопие са завихриха истински бури. Със скандал завърши срещата на македонския президент Георге Иванов с премиера Заев и външния министър Никола Димитров. Те трябваше да го информират за постигнатият компромис, но разговорите продължиха само две минути. В Атина пък опозицията от „Нова демокрация” подготвя вот на недоверие срещу Алексис Ципрас. Обикновените хора и в двете държави остават на различни позиции.

ВМРО приветства споразумението за името на Македония

„Името трябва да бъде просто без Македония в него, могат да използват всяко друго име - Скопие например”, на мнение е Параскеви Каркавелу - жител на Атина.

„Оптимист съм и вярвам, че ще спечелим много - врата към Европа”, на мнение е Марян Огненовски -  жител на Скопие.

Очаква се дългоочакваният договор, който отваря пътя на Македония към НАТО и Европейския съюз, да бъде подписан до края на седмицата. 

Почти 27 години ни делят от началото на спора между Гърция и Македония, когато през 1992 г. тогавашният гръцки президент Константинос Караманлис със сълзи на очи казва – „Македония е само гръцка!” Една от големите победи за Атина е промяната на националния македонски флаг през 1995 г. След една година на ембарго Скопие склонява да смени символа на знамето – звездата на Вергина – символ, датиращ от гръцката античност. Евроинтеграцията на Македония е на практика блокирана, след като през 2008 г. Гърция наложи вето за членство в НАТО.

Репортер: Тоня Димитрова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.