Търси се начин занемареният подлез да се съживи

Нов план за ремонта на площада пред Централната гара в София. Столичната община обмисля как да изглежда пространството, което от години пустее.

След няколко неуспешни опита да се вдъхне живот на мястото, общината разглежда нови идеи.

20 години железница под земята в София

Идеята е мястото от пешеходна зона да се превърне в стоянка за таксита и паркинг. Цялостният план е пустеещото днес пространство да се превърне в алтернативен център на града с изцяло нова инфраструктура. Концертна зала, център за събития, музей, локална библиотека, клон на университет.

„Това пространство се е маргинализирало с времето и трудно се намира наемател,. Докато не се намери правилната функция, хората няма как да слязат под земята”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Спряха товарен влак с бежанци в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

След ремонтите обстановката обикновено остава същата. Подлезите са празни, тъмни и често се ползват като градска тоалетна. Новият план е предгаровото пространство да се превърне в парк за хората, а колите да минават под земята.

„В момента хората са набутани под земята в едни пространства които миришат лошо, в същото време колите са отгоре. Идеята е да обърнем всичко това. В момента ти си принуден да излезеш от влака да се качиш, после пак да влезеш, после пак да се качиш, което нарушава спокойното придвижване на хората”, каза арх. Ангел Захариев.

Колко би струвал проектът все още не е ясно. Голяма част от средствата обаче ще трябва да дойдат от частния сектор.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.