Това съобщават от Организацията за забрана на химическите оръжия

Смъртоносните зарин и хлор са били използвани при две отделни атаки в село Латамне в Северозападна Сирия в края на март миналата година.

"Много вероятно е зарин да е използван като химическо оръжие на 24 март 2017 г. на юг от Латамне", се казва в изявление на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), цитирана от "Франс прес" и БГНЕС. 

Нейната мисия за установяване на факти "е заключила, че е много вероятно да е използван като химическо оръжие" в болницата на Латамне и околността на 25 март 2017 г.

Пет дни по-късно, на 30 март, Латамне е претърпяло трета атака, в която зарин отново е бил използван, каза миналата година пред АФП директорът на ОЗХО Ахмет Узумчу.

Инспектори от ОЗХО започват работа в сирийския град Дума

Нападението от 24 март със зарин е било почти две седмици преди смъртоносната атака срещу тогава контролираното от опозицията близко село Хан Шейхун, в което загинаха повече от 80 души.

Атаката срещу Хан Шейхун на 4 април миналата година се смяташе за първа употреба на зарин от сирийския режим след смъртоносната атака през август 2013 г. в и около Дамаск, при която бяха убити стотици хора.

Два дни след Хан Шейхун, САЩ изстреляха 59 ракети "Томахоук" по сирийска авиационна база, от която според Вашингтон е извършена атаката с бойно отровно вещество.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.