Причина за споровете стана и позицията на съпругата на вицепремиера Дончев, изразена преди дни във Facebook

Депутатите с червен картон за годишния доклад за интеграция на ромите. Документът не беше приет и стана повод за разгорещен дебат в залата. Ромите и годишният отчет за интеграцията им скараха депутатите в парламента.

Причина за споровете стана и позицията на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев - Светлана, която преди дни изрази своето мнение в социалните мрежи, че към ромската общност трябва да се прилагат еднакви стимули и наказания, както при българите.

Жители на Пловдив направиха тунел в къща, за да съкратят пътя до училище (ВИДЕО)

Циганите не могат да бъдат интегрирани. За да му смениш ценностната система, трябва да го вземеш като бебе от майка му и баща му и да го пратиш в друга среда да живее. Съпругата на вицепремиера е права. При нас морковите са твърде дълги, а тоягите – къси”, каза от парламентарната трибуна депутатът от Обединени патриоти Станислав Станилов.

Това е крачка от фашизма! Не казвам, че вие вървите към фашизма. Казвам, че хора, които ви вярват, много бързо и лесно ще стигнат до него”, коментира от своя страна народният представител от БСП Антон Кутев.

„Не бяхте ли тия, които купувахте ромски гласове?”, обърна се Вежди Рашидов към левицата.

Стратегията за интеграция на ромите е част е 8-годишен план на изпълнителната власт до 2020-та.

В  кулоарите на парламента от БСП обясниха, че така депутатите са оценили  работата на вицепремиера Валери Симеонов, в чийто ресор влиза интеграцията на ромите.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.