Те бяха публикувани миналата седмица от издателството на Принстънския университет

Новопубликувани лични дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до Азия през 20-те години на миналия век разкриха расисткото му отношение към срещнатите чужденци, съобщиха в. "Индипендънт" и Би Би Си.

Продадоха на търг цигулката на Алберт Айнщайн за 520 000 долара

Дневниците са написани от октомври 1922 г. до март 1923 г., когато Айнщайн пътува от Испания през Близкия изток до Китай, Сингапур, Хонконг, Япония. В тях той прави широки отрицателни обобщения, като нарича китайците "трудолюбиви, мръсни, невъзприемчиви хора".
Айнщайн е известен не само като учен, но и като борец за граждански права в САЩ. Той използва авторитета си, за да порицава дискриминацията срещу афроамериканците. Известни са думите му, че расизмът е "болест на белите хора".

Как Дядо Коледа пътува по света според теорията на Айнщайн?

Пристигайки в Порт Саид в Египет, обаче Айнщайн пише как вижда "хора с всякакъв оттенък . . сякаш изплюти от ада", които се качват на кораба да продават стоките си.
За хората в Коломбо, тогавашен Цейлон, пише:

"Те живеят в голяма мръсотия и значителна смрад направо на земята, малко работят и нуждите им са малки".

Разследват полицай заради расистка шега (ВИДЕО)

Най-острите коментари обаче са за китайците. Айнщайн описва децата им като "бездушни и невъзприемчиви". Възрастните оприличава "повече на автомати, отколкото на хора" и ги нарича "особена стадна нация". След това обобщава, че има "малка разлика" между мъжете и жените и се чуди как мъжете са "неспособни да се защитават" от "фаталното привличане" на жените. 
Алберт Айнщайн емигрира в САЩ през 1933 г. след възхода на Хитлер и нацизма. Той е известен не само с брилянтните си научни идеи, но и с хуманитаризма си. Расизма нарича "болест на белите хора" в реч в университета "Линкълн" през 1946 г.

Охранител обвини Кевин Спейси в расизъм

Дневниците показват как са се променили възгледите му за расите. Те несъмнено ще разстроят някои хора в Америка, където Айнщайн още е смятан за един от гласовете, помогнали да бъде привлечено вниманието към сегрегацията. 

Когато пристига в САЩ през 1933 г., Айнщайн е шокиран от училищата за бели и черни и по късно се включва в Националната асоциация за напредък на чернокожите. Той казва, че вижда прилики между преследването на евреите в Германия и отношението към афроамериканците в новата му родина.  Дневниците на Айнщайн бяха публикувани миналата седмица от издателството на Принстънския университет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.