Загиналите бяха повишени в звание посмъртно

С военни почести близки, приятели и колеги изпратиха двамата пилоти, които загинаха при падането на вертолет Ми-17 край Пловдив в понеделник.

СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Капитаните Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев бяха погребани с всички военни почести, духов оркестър и почетен караул. Начело на процесията застанаха колеги на загиналите.

Като герои ще ги запомнят и близките им.

„България загуби двама спасители - капитан Стоян Неделчев и капитан Пламен Пантилеев. Рамо до рамо, в последния си полет, последната прегръдка, на които повече няма да им трябват железни крила. Те си имат ангелски”, заяви Веселина Димова- сестра на Стоян Неделчев.

А последният им полет в небето беше във фаталния понеделник. Пламен Пантилеев вчера щеше да навърши 48, а Стоян Неделчев остана завинаги на 46.

„Въпреки мъката си, аз съм горда с брат си. Това е капитан Стоян Неделчев, който заслужава нашите призвания. Дойде като обикновен човек и си замина от нас  като герой на България. Мисля, че цяла България ще тъгува, защото той не беше само пилот, той беше спасител на  България. Участвал е в мисии за спасяване  в пожари, в наводнения, в екстрени ситуации, но точно двете секунди, които разделиха брат ми от живота, определиха загубата на цяла България”, заяви още Веселина Димова.

В съзнанието на  колегите си те остават завинаги „момчетата-спасители”, без нито една провалена мисия и десетки спасени човешки животи.

„Призванието им беше да спасяват хора. Те дадоха живота си за това. Загубата е голяма за всички”, коментира Димитър Цирков, военнослужещ в авиобаза „Крумово”.

За да се сбогуват с пилотите, дойдоха военният министър, началникът на отбраната и командирът на Военновъздушните сили. Днес те не коментираха причините за авиокатастрофата.

След инцидента, пилотите признаха, че има страх.

Летците бяха повишени в звание посмъртно със заповед на военния министър Красимир Каракачанов. 

Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев бяха погребани един до друг.

Какви са версиите за падането на военния хеликоптер?

Държавата работи по всички възможни версии за авиоинцидента.

Първите резултати от разследването трябва да станат ясни най-късно до месец. 

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА С ПАДНАЛИЯ ХЕЛИКОПТЕР ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.