Гледайте в предаването тази вечер от 19.20 ч., веднага след централната емисия на Новините на NOVA

Източвани ли са държавни болници с поръчки на ненужни медикаменти? Защо в Хематологията се презапасяват с лекарство за рак на гърдата? Вижте отговорите на тези въпроси в Разследване на Генка Шикерова в Темата на NOVA, тази вечер, от 19.20 ч. по NOVA.

Хематологията се занимава със заболяванията на кръвта. Националната болница за лечение на хематологични заболявания е специализирана именно в тази област. В продължение на няколко години обаче лечебното заведение купува огромни количества лекарство за рак на гърдата.

Сравнение на данните от официалната справка на болницата за поръчаните и използваните количества от лекарството за рак на гърдата в хематологията сериозно се разминават с подписваните фактури и данните от счетоводната система на болницата. От Здравното министерство и Прокуратурата вече обявиха, че проверяват болницата за злоупотреби, но отказват детайли. Зам.-министър Начева обяви, че ще изиска допълнителна проверка за скъпоструващото лекарство за рак на гърдата в хематологията.

Периодът, в който се случват поръчките на свръх количество от медикамента, съвпада с рязкото влошаване на състоянието на болницата – от печалба през 2013 до загуба от близо 6 милиона лева през 2015. Финансовите отчети показват, че над 80% от разходите на лечебното заведение за този период са за лекарства. А от документи става ясно, че това не е единственото лекарство, от което е купувано в пъти повече от необходимото, както и че има и други причини за лошото състояние на лечебното заведение.

Има ли констатирано свръх купуване на лекарства? И къде потъват парите за здравеопазване? Гледайте Разследване в Темата на NOVA – тази вечер, в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини.