Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк

Художникът Христо Явашев-Кристо с първа инсталация във Великобритания. Мащабният проект, наречен „Мастаба”, се издига в езерото в лондонския Хайд парк. Композицията представлява пресечена пирамида, изградена от хиляди цветни варели.   

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Името на проекта "Мастаба" е вдъхновено от името на гробницата с трапецовидна форма, характерна за Древен Египет. Арт инсталацията е с впечатляващи размери - на височина се издига 20 метра, а на ширина достига цели 40 метра. 

Конструкцията е изградена от точно 7506 варела в цветовете на британския флаг. Кристо откри лично творбата, която с покойната си съпруга Жан Клод планират от 40 години.

В екипа от инженери и работници по сглобяването на инсталацията е и Евлоги Бирбочуков. С Кристо работят заедно и по реализацията на предишната му идея - "Плаващите кейове" в италианското езеро Изео.

Откриха изложба-ретроспекция на творчеството на Кристо в Цюрих

„Накрая на този проект буквално той дойде при нас и ни предаде това чувство за завършек на неговото изкуство. Някак си ни благодари, че чрез нашите усилия той достигна до тази негова мечта. Всеки негов проект е неговата следваща мечта”, разказа Евлоги Бирбочуков.

„Плаващите кейове“ се превърна в най-посещаваното произведение на изкуството в света през 2016 г. За 15 дни по водата се "разходиха" над един милион туристи.

Чувството да си рамо до рамо до един от най-известните съвременни творци в света е и гордост, и вдъхновение, споделя Евлоги.

Инсталацията ще остане във водите на езерото до края на септември.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.