"Някой трябваше да я започне", коментира президентът

Президентът смени тона към правителството и даде отлична оценка на българското европредседателство. Според Румен Радев правителството е показало кураж, поставяйки темата „Западни Балкани” на масата за преговори.

Борисов от своя страна призова Европа да подсигури външните граници на съюза.

Захариева: Членството на Македония в ЕС вече е реална перспектива

Премиер и президент си разделиха времето за изява и не се срещнаха в НДК на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

Оказа се, че няма напрежение между двете институции относно българското европредседателство.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ: Споразумението вече е подписано (ОБЗОР)

Президентът подкрепи правителството в усилията за интеграция на Западните Балкани и заяви, че това е темата, която е поставила България на международната сцена.

„Правителството показа кураж, като избра много трудна тема като Западните Балкани. Българското правителство показа характер, като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани”, заяви Румен Радев.

Борисов: Балканите не бива да останат изолирани (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Декларацията от София е важна стъпка. Отчитаме успеха на българското председателство”, заяви Марийд Макгинес, заместник-председател на Европейския парламент.

„Ако сега не се помогне на Западните Балкани, след това ще е много късно. Големите геостратегически играчи това чакат и Русия, и САЩ, и Китай. Най-лесният начин да влезеш в Европа е през Западните Балкани”, заяви премиерът Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева от своя страна казва, че целта на българското председателството ще бъде Скопие да започне преговори до края на месеца. 

"Моята родина преминава през дни, седмици, които ще останат в историята. Особено вчерашния ден. Знаем,че не можем да променим географията, но можем да променим бъдещето си. Донякъде това дължим и на България", каза македонският външен министър Никола Димитров.

Колкото до отношенията България - Македония, днес страната ни няма претенции към името, защото в договора е записано, че териториални претении няма да има, обяви в първия си коментар пред NOVA Екатерина Захариева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.