Основните симптоми включват "нарушен контрол"

Видеогрите могат да водят до пристрастяване по същия начин, по който става с кокаина, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО) в дългоочакваната им актуализация на Международна класификация на болестите (ICD-11).

"След като се консултирахме с експерти от целия свят и прегледахме доказателствата изчерпателно, решихме, че това условие трябва да се добави", каза Шекхар Саксена, директор на отдела за психично здраве и злоупотреба с наркотици на СЗО, предаде АФП.

Изгубени в играта: Болест ли е геймърството

Онлайн и офлайн "игрално разстройство" е групирано с "разстройства, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение" в 11-то издание на ICD, първата голяма ревизия от почти три десетилетия.

Формулирането на нови точки беше известно от януари, когато СЗО обяви, че проблемните игри ще бъдат признати за патологични.

Основните симптоми включват "нарушен контрол" - особено невъзможността да спрете да играете - и съсредоточаване върху играта до изключение на всичко останало.

"Човекът играе толкова много, че другите интереси и дейности се игнорират, включително и спането и хранене", каза Саксена по телефона.

Електронните устройства карат децата да затъпяват

В екстремни случаи геймърите, които не могат да се откъснат от екрана, напускат училище, губят работа и се откъсват от семейството и от приятели, които не са геймъри.

Симптоматичното поведение трябва да продължи най-малко една година, преди да се счита за опасно нездравословно според новата класификация.

Около 2,5 милиарда души - един на всеки трима по света - играят някаква форма на игра на екрана, особено на мобилни телефони, но разстройството засяга само "малко малцинство", каза Саксена.

"Не казваме, че всички игри са патологични."

Игровата индустрия спечели 108 млрд. долара в световен мащаб през 2017 г., което е повече от два пъти повече от приходите от филми, гласи информация на Superdata, която проследява сектора на игрите и интерактивния медиен сектор.

Видеоигрите подобряват резултатите на учениците

Почти 40% от тези продажби са в Източна Азия, особено Китай и Южна Корея. Други важни пазари включват САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Бразилия.

Включването на "игровите разстройства" в ревизирания каталог на болестите на СЗО беше посрещнато със съпротива както от индустрията, така и от някои експерти.

"В процеса на СЗО липсва прозрачност, той е дълбоко погрешен и липсва научна подкрепа", заяви Майкъл Галахър, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията за софтуерни развлечения.

В проучване, което ще бъде публикувано в "Journal of Behavioral Addictions", група от 36 изследователи заяви, че няма достатъчно доказателства, които да оправдават новата категория, предава БГНЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.