Предложението е да се затегнат правилата за продажба на въглища и брикети

Екоминистерство обмисля да затегне правилата за продажба на въглища и брикети в името на чистия въздух. Във ведомството подготвят наредба, която разрешава за битова нужди само качествени материали с по-ниско съдържание на сяра и пепел.

МИНЬОРИ НА ПРОТЕСТ: Искат увеличение на цената на въглищата

Идеята се е появявала многократно през годините, но така и не е реализирана. Друга идея за по-чист въздух идва от транспортната сфера - вместо локални сървъри в пунктовете за годишни технически прегледи, трябва да се създаде директна връзка с обща електронна система.

В началото на годината от "Пътна полиция" обявиха, че ще проверяват колите с газанализатори. Ако автомобилите превишават еко-нормите, щели да ги спират. 

Миньори излизат на протест в центъра на София

"Това, което ние сега правим, е на база изследвания, е да въвведем изисквания за съдържание на пепел в горивата, защото е установена връзка между това какво излиза през комина на хора и какво е съдържанието на пепел във въглищата", коментира Иван Ангелов от Министерството на околната среда и водите. 

"Пунктовете в сега действащата си система имат локални сървъри, които ще бъдат премахнати и на тяхно място се създава една директна връзка с електронна система, която създава по-качествен контрол и невъзможност да бъдат измерванията на измервателните уреди при техническите прегледи. Ние повишаваме контрола на начина на подаване на информация, това е", поясни Любомир Тодоров от ИА "Автомобилна администрация". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.