Ако досегашният президент Ердоган спечели, страната ще стане президентска република

Финални часове преди решаващите избори в Турция. Предизборната компания приключва утре и партиите имат последен шанс да се преборят за гласовете на 59 милиона турски избиратели.

Милиони турци на митинг в подкрепа на основния опонент на Ердоган (ВИДЕО)

За първи път опозицията в Турция отправя силно предизвикателство към продължаващото 16 години управление на Ердоган, чиято цел в неделя е една - да превърне Турция в президентска република.

Още с влизането в Истанбул ни посреща лика на Ердоган, неговите предизборни плакати са на всеки ъгъл. В центъра на Истанбул партиите една до друга се борят да спечелят избиратели - тук са наредени всички - управляващата партия, а срещу нея опозиционните републиканци на Мухарем Индже и отцепилите се националисти на Мерал Акшенер.

Тийнейджъри се кандидатират за депутати в Турция (ВИДЕО)

Тези избори са решение за сериозен завой в политическото устройство на Турция, заяви посланик Надежда Нейнски. Тя участва в конференция за  края на българското европердседателство.

„Това са не просто избори, това са избори, които имат един сериозен залог - промяна на политическата система, единият вариант е Турция да стане президентска република. Това е сериозно предизвикателство за турското общество. Какъвто и да е изходът от вота в неделя отношенията с България трябва да се развиват”, подчерта Надежда Нейнски.

ИСТОРИЧЕСКИ ВОТ: Има ли Ердоган достоен съперник?

„За нас е важно нашите отношения да се развиват, Турция е важен партньор, кандидат за членство в ЕС, член на Алианса, освен това в енергийно отношение, Турция е важен партньор на България”, каза тя.

Конференцията с участието на българския посланик се проведе в Босфорския университет, който стана известен с ареста на около 20 студенти, които протестираха срещу антикюрдската операция в Сирия. Около 10 от тях бяха освободени в хода на предизборната кампания.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.