В южната ни съседка избират нов държавен глава и състав на парламента

Шестима кандидат-президенти и осем партии ще се борят за гласовете на избирателите на вота в Турция в неделя.

В последния ден от предизборната кампания се провеждат заключителни митинги. Кадри на живо гледайте тук:

ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ: Какво ще се промени след вота?

Това е първият вот след референдума през миналата година, когато турските граждани одобриха предложените промени в Конституцията. На практика те заменят парламентарното управление с президентско.

По план гласуването в неделя трябваше да се проведе през ноември догодина, но държавният глава реши да изтегли изборите по-рано.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието управляват Турция вече 16 години. Очакванията са той да спечели нов мандат като президент. Някои от анализаторите обаче допускат, че ще се стигне до втори тур.

Сред опонентите на Ердоган с най-големи шансове са представителят на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже и националистката Мерал Акшенер.

Милиони турци на митинг в подкрепа на основния опонент на Ердоган (ВИДЕО)

Не е изключено съюзът между управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие да не успее да спечели мнозинство в турския Меджлис. Социологически сондаж от последните дни прогнозира резултат от 50,4 на сто от гласовете за управляващите, както и 48% подкрепа за Ердоган като президент. 

Дори да успее да събере още власт в ръцете си и да се превърне в най-дълго управлявалия турски лидер, Ердоган ще трябва да се изправи пред последствията от собственото си управление. Това коментират наблюдатели в навечерието на вота заради проблемите в страната - инфлация, обезценена лира, трудни отношения с Европейския съюз на фона на мигрантски наплив, обвинения в диктаторски подход при управлението и незачитане на човешките права. 

Над 1,5 милиона турски граждани зад граница вече гласуваха за президент и парламент. Според Централната избирателна комисия това е рекордна активност.

По време на кампанията управляващите заговориха за отмяна на извънредното положение след изборите. То беше въведено след опита за преврат през юли 2016 г., а след това - удължавано няколко пъти.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.