Шестима кандидати за президент и осем партии се борят за вота

Гласоподавателите в Турция избират държавен глава и нов парламент. Шестима кандидати за президент и осем партии в битка за вота на гласоподавателите. Избирателните с право на глас в Турция са 59 милиона, а в чужбина - 3 милиона. 

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН В ТУРЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Избирателната активност до обяд беше изключително висока. 

Това е първият вот след референдума през миналата година, когато турските граждани одобриха с малък превес предложените от президента Реджеп Тайип Ердоган промени в Конституцията. Те предвиждат увеличаване на властта на президента. 

Според анализаторите Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието срещат сериозни опоненти на днешния вот. И докато за част от анализаторите всичко друго освен победа за Ердоган би било чудо, то други наблюдатели не изключват да се стигне до балотаж. Сред кандидатите с най-сериозни шансове днес са представителят на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже и националистката Мерал Акшенер. 

Милиони турци на митинг в подкрепа на основния опонент на Ердоган (ВИДЕО)

Данни от изследване на Института "Гезиджи" сочат, че Ердоган ще получи подкрепата на 48 на сто от избирателите, а Индже- на  29 на сто. За резултатите от парламентарния вот последните прогнози предвиждат крехко мнозинство на ръба за управляващите.   

Не всички в Турция обаче вярват в предварителните сондажи. Президентът Ердоган често е упрекван в опити за контрол и манипулации по отношение на медиите и социологическите агенции. Изненади не са изключени и защото се смята, че мнозина не смеят да дават честни отговори в анкетите от страх. Турция гласува след 16 управление на Ердоган и в условията на извънредно положение, въведено след опита за преврат през юли 2016- та година. Днес 17 опозиционни партии се обединяват в общ борд - платформа за честни избори, който ще наблюдава вота и ще прави паралелно преброяване на гласовете. Първите резултати се очакват след 20 часа тази вечер. 

Повече гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.