В разговорите ще участва и България

Европейската комисия се събира на неформална работна среща заради бежанския проблем.

Италия: Макрон е арогантен

Жотева: Идеята мигрантите да се настаняват в центрове извън ЕС е разумна

В срещата ще участват представители на 16 държави. Сред тях са Германия, Австрия, Италия, Франция, Гърция, България, Испания, Малта.

ЗАРАДИ МИГРАНТИТЕ: Безредици в НС

Страните от Вишеградската четворка отказаха поканата. Премиерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия  оспориха смисъла и легитимността на форума. Четворката е категорично против всякакви идеи за релокация на мигранти.

Унгария превърна помагането на мигранти в престъпление

Разговорът се смята ключов по пътя на общоевропейско решение на проблема с бежанците – тема, която ще обсъжда и срещата на върха на Европейския съюз в края на юни в Брюксел.

За основен инициатор на днешната среща се смята германският канцлер Ангела Меркел,  притискана от съюзниците си във властта да постигне втвърдяване на европейските правила по отношение на миграцията. 

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов предложи „незабавна превенция, която включва затваряне на всички граници в Евросъюза”. България говори още за връщане на икономическите мигранти в страните по произход, както и за бежански центрове извън Европейския съюз. Според премиера Борисов, в Европа трябва да се допускат само хората, които бягат от война. Борисов категорично отхвърля идеите за връщане на мигранти в страните, през които са минали и са регистрирани за първи път.

Репортер: Антоанета Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.