Турция избира днес президент и парламент на страната

Кандидатите на основните опозиционни Народно-републиканска партия Мухарем Индже и на „Добрата партия“ Мерал Акшенер гласуваха на извънредните президентски и парламентарни избори в Турция, съобщи телевизия Ен Ти Ви.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН В ТУРЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Акшенер гласува в избирателна секции в Истанбул, а Индже – в град Ялова. Очаква се настоящият държавен глава и основен фаворит Реджеп Тайип Ердоган да даде своя глас в Истанбул, предаде БГНЕС.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВОТА: Какви са настроенията в Турция?

Турците избират днес президент и парламент на страната. 60 милиона души са призвани да упражнят правото си на глас в 81 провинции. Избирателните секции отвориха врати в 8.00 часа българско време. Гласуването ще приключи в 17.00 часа.

По данни на министерството на правосъдието избирателният процес протича в спокойна обстановка. След приключването на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете на избирателите за президент. Централната избирателна комисия ще се постарае да обяви резултатите до края на деня, заяви нейният председател Сади Гювен.

В президентската надпревара участват шестима кандидати. Сред тях най-важните са настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, Мухарем Индже от основната опозиционна Народно-републиканска партия и Мерал Акшенер от опозиционната Добра партия.

ИЗБОРИ В ТУРЦИЯ: Ще запази ли Ердоган властта? (ВИДЕО)

Девет партии се допуснати за участие в парламентарната избори. Сред тях с най-големи шансове да попаднат в новия меджлис са: управляващата Партия на справедливостта и развитието, Партията на националистическото движение, Народно-републиканската партия, Партията на демократичните народи и др. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.