Обявиха се против законопроекта за създаване на Автомобилна камара

Протести на автобусните превозвачи блокираха няколко от големите града в страната.

Протестиращите са против законопроекта за създаване на Автомобилна камара. Малките фирми в бранша не искат големите им конкуренти да издават разрешителни за работа.

Основателни ли са исканията на автобусните превозвачи?

Към протеста се присъединиха и транспортни фирми, които са против европейската регулация, наречена планът „Макрон”.

ПАКЕТЪТ "МОБИЛНОСТ": ЕП не даде мандат за преговори

Автобусни превозвачи в София излязоха на протест за втори път. Според тях законопроектът за създаване на автомобилна камара е лобистки и би създал условия за корупция в бранша.

Превозвачите бяха поканени на среща с премиера Борисов. Според премиера единствената цел на законопроекта е била да има връзка между сектора и Министерството на транспорта. Но и Борисов е съгласен, че има притеснителни детайли в законопроекта, затова ще бъде оттеглен.

„Големите фирми трябва да издават лиценз на малките. Дали ще бъда издадени?”, попита Магдалена Милтенова, Браншови съюз на стопанската инициатива в транспорта.

„Това са манипулации, чрез които се прави опит да се внуши на малките превозвачи, че големите ще определят правилата на играта. Не е така”, заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

„Готови сме на крайни действия, дори да горят автобуси като факли”, заяви Магдалена Милтенова.

„Трябва ни изключително единство, никакви спорове и отнемане на енергия и внимание от този процес. Недоволен съм с прокарваната линия, че Министерството на транспорта трябва да има съвещателен глас. Не бих го допуснал. Принципалът и отговорникът за този сектор е министърът на транпорта”, заяви Борисов.

Същевременно над 50 автобуса, тирове, маршрутни таксита, таксита в Пловдив се събраха на протест, но в последния момент се отказаха от предвиденото шествие.

Според тях оттегления законопроект може да доведе до масови фалити, заграбване на фирми, унищожаване на бизнеси.

Протест имаше и на транспортни фирми, които оспорват закона „Макрон”.  

Репортери: Наталия Герджикова, Лора Инджова, Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.